تحلیل هفتگی بازار نفت خام (یکشنبه ۲۰ آبان- ۱۱ نوامبر)
هفته گذشته قیمت آتی نفت خام سبک (WTI) و نفت برنت در محدوده منفی به کار خود پایان دادند. کاهش قیمت نفت خام نهتنها تمامی رشدهای قیمتی سال ۲۰۱۸ را از بین برده، بلکه برای پنجمین هفته متوالی شاهد سقوط ادامهدار بازار هستیم. از دید روزانه هم قیمت نفت خام به مدت ده روز متوالی سقوط کرده است
از دید روزانه هم قیمت نفت خام به مدت ده روز متوالی سقوط کرده است. حرکت نزولی ده روزه بازار نفت خام از اواسط سال ۱۹۸۴ تا به امروز بیسابقه بوده است. حتی شرایط بهگونهای تغییر کرده که بازار نفت خام در معرض ورود به بازار “روندی نزولی” است.
هفته گذشته قیمت ژانویه نفت خام سبک (WTI) با ۴٫۴۰ درصد کاهش در ۶۰٫۳۶ دلار بسته شد و قیمت ژانویه برنت هم با ۳٫۷۸ درصد کاهش در ۷۰٫۱۸ دلار به کار خود پایان داد.
🔸 محرک اصلی فشارهای فروش در بازار نفت خام، بالا رفتن سطح تولید برخی از تولیدکنندگان بزرگ دنیا و همچنین بدبینیها به آینده تقاضای جهانی نفت خام است. نگرانیها از افت فعالیتهای اقتصاد جهانی موجب شده تا سرمایهگذاران انتظار کاهش تقاضای جهانی نفت خام را داشته باشند.
تقریباً کمتر از یک ماه پیش، همه انتظار افزایش قیمت نفت خام به محدوده ۱۰۰ دلاری را داشتند و در بازار هم شاهد رسیدن قیمت نفت خام به اوج قیمتی چهارساله بودیم. علت اصلی چنین خوشبینی، اعمال تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران بود که میتوانست عرضه جهانی نفت خام را پایین بیاورد.
🔸 با این حال بعد از اعمال تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران، سه کشور بزرگ تولیدکننده نفت میزان تولید نفت خام را بالا بردند. در حالی که سطح تولید آمریکا، عربستان و روسیه بالا میرفت، آمریکا هشت کشور اصلی خریدار نفت خام را از تحریمهای خود معاف کرد.
در کنار این، سقوط بازارهای جهانی سهام و رشد ارزش دلار آمریکا باعث کاهش قیمت نفت خام شد. سرمایهگذارانی که تا چند وقت پیش از کمبود عرضه نفت خام نگران بودند، در حال حاضر نگران مازاد عرضه جهانی نفت خام هستند!
تحلیل هفتگی بازار نفت خام (یکشنبه ۲۰ آبان- ۱۱ نوامبر)
🔸 هفته گذشته گزارش هفتگی سطح ذخایر نفت خام آمریکا هم منتشر شد که نشانگر افزایش ۵٫۸ میلیون بشکهای سطح ذخایر نفت خام آمریکا در هفته منتهی به ۲ نوامبر بود. سطح ذخایر نفت خام آمریکا به ۴۳۱٫۷۹ میلیون بشکه رسیده است. به گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA) سطح تولید نفت خام این کشور روزانه به ۱۱٫۶ میلیون بشکه رسیده است.
سطح تولید نفت خام آمریکا در یک دهه گذشته سه برابر افزایش یافته است و در سال ۲۰۱۸ هم میزان افزایش سطح تولید نفت خام آمریکا ۲۲٫۲ درصد بوده است. این یعنی آمریکا به بزرگترین تولیدکننده نفت خام جهان تبدیل شده است. سطح ذخایر نفت خام آمریکا هم دوباره به بالای متوسط پنجساله بازگشته است.
🔸 به احتمال زیاد در اوایل معاملات هفته پیش رو سرمایهگذاران به خبر بیکر هویز (Baker Hughes) واکنش منفی نشان خواهند داد. به گزارش غول خدمات نفتی آمریکا، تعداد دکلهای فعال نفت خام آمریکا با ۱۲ واحد افزایش به ۸۸۶ واحد رسیده است.
این بیشترین میزان افزایش هفتگی دکلهای نفت خام آمریکا از اواسط ماه مه است و تعداد کل دکلهای فعال نفتی هم به بالاترین سطح از ماه مارس سال ۲۰۱۵ رسیده است. برای اینکه سقوط قیمت نفت خام متوقف شود، باید میزان تولید نفت خام آمریکا کاهش یابد.
🔸 اخیراً خبری منتشر شده مبنی بر اینکه روسیه، عربستان و چند تولیدکننده بزرگ دنیا در رابطه با کاهش سطح تولید نفت خام در سال ۲۰۱۹ با یکدیگر مذاکره کردهاند. بازار در واکنش به این خبر فشارهای فروش را متوقف کرد. اما دوباره فروشندگان وارد بازار شدند. در واقع سرمایهگذاران به این نتیجه رسیدهاند که تا کاهش سطح تولید زمان زیادی باقی مانده است. در هر صورت سرمایهگذاران بازار نفت بایستی توجه داشته باشند که تا وقتی افزایش عرضه جهانی و کاهش تقاضای نفت نگرانی اصلی بازار است، قیمت نفت خام هم تحت فشار خواهد بود.
اما اگر بحث کاهش سطح تولید نفت خام که از سوی عربستان و روسیه مطرح شده جدی باشد، میتوان انتظار رالی صعودی قوی را در بازار داشت. محرک اصلی این رالی صعودی تثبیت سود فروشندگان خواهد بود.